VEKAMOTION 82 е новото поколeние плъзгащи врати с повдигане (HST) на VEKA – комбинация от максимално остъклени площи с иновативни детайли за ефективно производство, лесен монтаж и перфектна фукционалност.

В съвременната аритектура все повече се утвърждава тенденцията за голямоформатни елементи с максимална площ на остъклението и минимален дял видими профили. Новата система VEKAMOTION 82 е отговорът на VЕКА на това пазарно изискване. В сравнение с досегашните решения новата плъзгаща врата има до 20% по-тесни профилни за крилата и така остъклената част изглежда много по-голяма.
По този начин VEKAMOTION 82 и дизайнерският вариант VEKAMOTION 82 MAX, където профилите на неподвижното крило са още по-ниски, създават модерни помещения и изпълнени със светлина вътрешни пространства. Също така безпроблемно се постигат съвременните изисквания за лесен достъп, плътност на монтажа и антивзломна защита.

Здрави усилители гарантират висока стабилност

За да се гарантира висока профилна стабиност на големите конструкции използваните армировки за VEKAMOTION 82 са конструирани за максимални натоварвания. Широката 62 мм царга поема 2 стоманени армировки 60 х 40 мм, каквито се използват и в прозоречните системи SOFTLINE 76 и 82 на VEKA. Свързването на царгите става през пет специално оформени канала чрез винтове. Благодарение на симетричната конструкция на царгата уширители могат да се добавят по цялото протежение както отвън, така и отвътре.

Нов праг за стандартни и безбариерни конструкции.
Новият праг от ПВЦ също е снабден с две камери за стоманени усилители. Производителите могат да избират профила за защита на прага от два варианта и така да предлагат изпалнение в стандартно или безбариерно решение с наличието на един праг. Само с един допълнителен профил и новият праг може да се прилага във вариантите VEKAMOTION 82 и VEKAMOTION 82 MAX .

Превъзходна топлоизолация и висока плътност
С широчина на крилата от 82 мм VEKAMOTION 82 изпълнява най-високите изисквания по отношение на топлоизолацията и може да поема стъклопакети с дебелина от 54 мм. Благодарение на двукомпенентни уплътнителни елементи и обемни уплътнители се постига степен на плътност при напори на вятър от 9A. Непременно трябва да се отбележи надеждното уплътняване на свразката между прага, царгата и крилото посредством две фабрично интегрирани уплътнения, които се свързат помежду си в ъгъла при заваряване. Това спомага за сигурна и плътна ъглова сглабка при опростена изработка.

Намалени видими части

За пръв път в плъзгаща врата с повдигане от ПВЦ се използват компактни ролки, които също допринасят за голямата площ на остъклението. Поради намалените размери на тези ролки височината на крилата се намалява до 86 мм , а средната част, където се събират крилата – до 92 мм. По-нисък става и нутът за монтирането на ролките в профила. Това от друга страна улеснява оптимирането на армировките и с това подобрената статика на елементите. Всички предлагани на пазара обкови са взети под внимание и са приложими за системата.

Дизайнерски вариант VEKAMOTION 82 MAX

Само още два профила и производителят има допълнение към предложението си – VEKAMOTION 82 MAX . Това е възможно благодарение на съвместимостта на двата системни варианта. Т.напр. при VEKAMOTION 82 MAX профилът за праг се използва за рамка околовръст. Характерна особеност на дизайнерския вариант е възможността неподвижното крило да се заварява във всички ъгли, което повишава ефективността на производството. Оптически крилото въздейства с минималната си вътрешна височина от само 28 мм. То може да се застопори към царгата още в работилницата или остъклено да се монтира на обекта към царгата от външна страна.

Рамката на вратата може да се скрие макксимално в мазилката, така че да се получи почти безрамкова конструкция. При разработката на
VEKAMOTION 82 MAX бе отчетена и тенденцията за нарастващия дял плъзгащи врати с алуминиева капачка. Те могат да се монтират без допълнителни работи по ПВЦ профилите и след изработка на вратата.

По-големите и здрави армировки при VEKAMOTION 82 гарантират висока стабилност и на големи размери.
Сн.: VEKA

При дизайнерския вариант VEKAMOTION 82 MAX височината на профилите е намалена значително.
Сн.: VEKA

Иновативната каса на VEKAMOTION 82MAX улеснява максимално скриване в мазилка и изолация на фасадата и почти безрамков изглед. Сн.: VEKA